calka
Beorn: Jak to policzyć?
22 cze 19:50
kochanus_niepospolitus:
tam masz wartość bezwzględną
22 cze 19:54
kochanus_niepospolitus:
Najprościej rozbić całkę na dwa przypadki:
x>0 i x<0
dla x=0 nie jest całkowalna
22 cze 19:55
Beorn: | | 2 | | 2 | |
czyli mam policzyć całke ∫ |
| (1−x)3 i ∫ |
| (1+x)3 ? |
| | 3 | | 3 | |
22 cze 20:01
kochanus_niepospolitus:
Tak ... ewentualnie później korzystasz z funkcji sgn(x)
która jest równa:
−1 dla x<0
0 dla x=0
1 dla x>0
22 cze 20:03
'Leszek: Tak , ale dopisuj do calki zawsze rozniczke dx
(2/3) ∫ (1−x)3 dx = ......
Dla x=0 , (2/3) ∫ (1−0)3 dx = (2/3) x + C
22 cze 20:07
22 cze 20:09
'Leszek: Czy cyfry 2 i 3 to sa granice ? jezeli ta to po pierwsze co robi ta kreska ulamkowa ,i calka
jest tylko dla x> 0 ? ? ? Napisz poprawnie symbol calki ! !
22 cze 20:12
Beorn: ? przecież poprawnie napisałem nieoznaczoną
spójrz na wolphrama tam mam oznaczoną
22 cze 20:14
kochanus_niepospolitus:
jeżeli liczysz całkę oznaczoną (i to w dodatku o symetrycznych granicach) to proponuję
policzyć:
ponieważ funkcja podcałkowa jest funkcją parzystą
22 cze 20:21
Beorn: no ale co z tą wartościa bezwzględną? mogę sobie ją tak opuścić i liczyć oznaczoną z
22 cze 20:25
kochanus_niepospolitus:
pamiętaj także że wolframalpha całki oznaczone liczy w inny sposób niż Ty na kartce papieru ...
program nie wylicza wtedy funkcji pierwotnej
22 cze 20:26
kochanus_niepospolitus:
| | 2 | |
Beorn ... funkcja jest PARZYSTA .... dla x>0 funkcja podcałkowa ma postać |
| (1−x)3 |
| | 3 | |
więc całkujesz ją w takiej właśnie postaci ... mnożąc całkę przez 2 ze względu na granice
całkowania
22 cze 20:27
kochanus_niepospolitus:
Analogiczna sytuacja:
∫−11 |x3| dx = 2∫01 x3 dx ale także = 2∫−10 −x3 dx
22 cze 20:28
Mila:
Nie zauważyłam wcześniej wart. bezwzględnej. Przepraszam.

f(x) jest parzysta
22 cze 20:47