PIERWIASTEK ROWNANIA
5-latek: Dla jakich wartosci a i b ∊C liczba 1+√3 jest pierwiastkiem rownania
3x3+ax2+bx+12=0 ?
Czy tutaj drugim pierwaistkiem bedzie x=1−√3?
22 cze 19:22
Adamm: 3(1+√3)3+a(1+√3)2+b(1+√3)+12=0
3(10+6√3)+a(4+2√3)+b(1+√3)+12=0
mamy wyrażenie m+n√3=0 gdzie m, n są całkowite
chyba dosyć oczywiste że zeruje się jedynie dla m=0, n=0
42+4a+b=0 oraz 18+2a+b=0
a=−12, b=6
22 cze 19:29
kochanus_niepospolitus:
nie musi być
22 cze 19:29
Adamm: okej, uzasadnienie dlaczego się zeruje tylko dla m=0, n=0, zamiast mówić że to oczywiste
suma liczby wymiernej i niewymiernej musi być niewymierna
załóżmy że m jest wymierna, r niewymierna, i n wymierna i że mamy
m+r=n skąd r=n−m więc r jest wymierna, sprzeczność
zatem ponieważ można wykazać że w naszym wyrażeniu n√3 jest wymierna jedynie dla n=0,
a jeśli jest niewymierna to po prawej mamy liczbę niewymierną, 0 nie jest niewymierne
więc musi być n=0 a zarazem m=0
22 cze 19:36
Adamm: załóżmy że n√3 jest wymierna
wtedy n√3=k
mamy n=0 lub √3=k/n
dla drugiego przypadku mamy sprzeczność bo √3 jest niewymierna
22 cze 19:39
Adamm: w tym przypadku okazało się że 1−√3, 1+√3 oraz 2 są pierwiastkami, więc tak
ale nie wiem czy to jest ogólna reguła, że dla wielomianów o współczynnikach wymiernych,
jeśli liczba niewymierna jest pierwiastkiem, to również jej sprzężenie
22 cze 19:45
5-latek: Witam i dzieki bardzo
22 cze 19:51
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... co Twojego pierwotnego pytania. Przemyślałem trochę i:
| | d | |
Jeżeli wielomian stopnia 3 posiada 3 pierwiastków (mogą być wielokrotne) oraz |
| nie jest |
| | a | |
liczbą niewymierną, to wtedy jeżeli jeden pierwiastek jest postaci 1+
√3 to drugi będzie miał
postać 1−
√3
| | d | |
Wynika to z faktu, że |
| jest iloczynem 3 kolejnych pierwiastków. |
| | a | |
22 cze 20:02
jc:
1−√3 jest pierwiastkiem wielomianu f=(x−1)2−3 = x2−2x−2.
Załóżmy teraz, że mamy jakiś wielomian h o współczynnikach wymiernych,
którego pierwiastkiem jest 1−√3.
h = gf + r
Reszta r jest wielomianem co najwyżej 1 stopnia o współczynnikach wymiernych.
r(1−√3)=0. Wniosek: r=0, czyli f|h, co oznacza, że jeśli 1−√3 jest pierwiastkiem f
to 1+√3 jest pierwiastkiem f.
22 cze 20:08
Adamm: skąd wiemy że r jest wielomianem o współczynnikach wymiernych?
22 cze 20:13
Adamm: ok, już wiem czemu
22 cze 20:29
jc: Miało być: jeśli 1−√3 jest pierwiastkiem h, to 1+√3 jest pierwiastkiem h.
Bo że tak jest z f, to oczywiste.
22 cze 20:44