Oblicz obwód trójkąta, jeśli jego pole jest równe 60
Madzia: Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy jest równa 15 cm. Oblicz obwód
trójkąta, jeśli jego pole jest równe 60. Proszę o pomoc to na jutro
22 cze 18:15
kochanus_niepospolitus:
1) Znamy pole i wysokość −−− wyznaczmy podstawę
2) Znamy długość połowy podstawy i wysokość −−− z tw. pitagorasa liczymy ramię trójkąta
3) Liczymy obwód
22 cze 18:19
Madzia: h = 15
P=
12 a*h
p=60
60=
12 * 15 * a /*2
120=15a /:15
a = 8
12a=4
15²+4²=b²
225+16=b²
241 = b²
b=
√241
Ob = a + 2b
Ob = (8 + 2
√241)cm
Dobrze?
22 cze 18:30
kochanus_niepospolitus:
wygląda ok
22 cze 18:33
Mila:

|AB|=a
P
Δ=60
a*15=120
W ΔCDB:
b
2=4
2+15
2
b
2=16+225⇔b
2=241
b=
√241
Ob=8+2*
√241
Ob=2*(4+√241)cm
Wszystko masz dobrze.
22 cze 18:39