Równanie różniczkowe
Michał: Wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania różniczkowego
| | y | | arctgx | |
y' + |
| = |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
C*e
arctgx=y
y=C(x) * e
arctgx
y'=...
jak to dalej rozwiązać? Pomoże ktoś?
22 cze 18:10
jc:
y' + y / (1+x
2) = (atan x) / (1+x
2)
| | y | | atan x | |
(y eatan x) ' = (y ' + |
| ) eatan x = |
| eatan x |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
=[ [(atan x) − 1] e
atan x ]'
y e
atan x = [(atan x) − 1] e
atan x + C
y = (atan x) − 1 + C e
atan x
−−−−
∫ u e
u du = (u−1) e
u
22 cze 18:17
Michał: Hmm a to jak ja to robiłem jest źle?
22 cze 18:23
jc: Dobrze. W dalszej kolejności wstawiasz y w postaci iloczynu do swojego równania
różniczkowego. Wyliczasz C'(x), całkujesz i wstawiasz do wzoru na y.
22 cze 18:29
jc: Wszystko dobrze robiłeś.
22 cze 18:42
Michał: Ok, bo mi chodziło o to, że ja mam problem z wyliczeniem y' i chciałem żeby ktoś mi pomógł a ja
bym sobie wstawił
22 cze 19:00
Adamm: wcale nie zrobiłeś wszystkiego dobrze
y=c*e−arctgx
w pewnym momencie pozbyłeś się minusa
22 cze 19:05
Michał: tak i jak policzyć teraz pochodną tego?
22 cze 19:09
Adamm: tak samo zresztą jak jc
22 cze 19:10
Jerzy:
Adamm ma rację.
22 cze 19:10
jc: Adamm, nie wiem, jak Michał, ale ja faktycznie zgubiłem minus. Powinno być
y = (atan x) − 1 + C e−atan x
22 cze 19:11