Prawdopodobieństwo zdarzeń na zbiorach
zielony: Witam, proszę o pomoc, ponieważ wydaje mi się, że nie zrobiłam tego zadania do końca dobrze.
Proszę o sprawdzenie oraz wytłumaczenie gdzie popełniłem błąd, oto treść zadania:
Wiedząc, że A zawiera się w B, czyli A⊂B oraz, że P(A)=1/4 I P(B')=1/2 , oblicz: P(AUB') oraz
P(A|B)
Ja zrobiłem to tak:
P(B)=1−P(B')=1−1/2=1/2 P(B)=1/2
P(AUB')=P(A)+P(B')= 1/4+1/2=3/4
P(A|B)= P(A∩B)/P(B)= P(A)*P(B)/P(B)=1/4
22 cze 18:09
kochanus_niepospolitus:
Dlaczego P(A∩B) = P(A) * P(B)

Nie ma nigdzie napisanego, że są to zdarzenia niezależne

P(A∩B) = P(A) <−−− ponieważ A⊂B
22 cze 18:21
zielony: Ok, dzięki, a czy dobrze jest na pewno wyliczona suma zbiorów? Bo wiem, że jest też taki wzór:
P(AUB')=P(A)+P(B')−P(A∩B')
22 cze 18:29
kochanus_niepospolitus:
Skoro A⊂B to (A∩B') = ∅ , więc P(A∩B') = 0
22 cze 18:34
kochanus_niepospolitus:
Więc ... dobrze
22 cze 18:35
zielony: Dzięki wielkie
22 cze 18:37