prędkość
ewa: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg
jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
miasta A i jechał z prędkością o 9 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
26 sty 14:12
Julek:
vt= s
(t+1)(v−9) = 270 // pociąg jechał o godzinę dłużej, ale z mniejszą prędkością. Przebył 270km
tv=270
tv = tv − 9t + v −9 ⇒ v= 9t + 9
t(9t+9) = 270
9t
2 + 9t − 270 = 0
t
2 + t − 30 =0
Δ = 1 + 120 = 121 = 11
2
t>0
| | −1 − 11 | | −12 | |
t1 = |
| = |
| = −6 ∉D
|
| | 2 | | 2 | |
t=5
Szybszy pociąg jechał z prędkością v = 54km/h
Drugi pociąg śmigał z prędkością v = 45km/h
26 sty 14:35
ewa: dzięki
26 sty 15:04