Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfa
Madzia638:

Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfa jeżeli wiadomo że cosα =
22 cze 16:42
kochanus_niepospolitus:

z tw. Pitagorasa wylicz 'x'.
następnie podstaw wartości do:
pamiętaj aby wyciągnąć niewymierność z mianownika
22 cze 16:44
Madzia638: Mógłbyś pokazać jak się to dokładnie rozwiązuje? Jestem totalnie zielona w tej kwestii i takie
coś nie pomaga.. :c
22 cze 16:59
kochanus_niepospolitus:
znasz twierdzenie pitagorasa?
Jeżeli tak ... to napisz to twierdzenie dla narysowanego przeze mnie trójkąta i WYZNACZ X.
Nie znasz? To już wiesz co musisz sprawdzić w książce.
Masz wyznaczony 'x'

to PODSTAW tą wartość za 'x' we wzorach które Ci napisałem
Pozostało jeszcze usunąć niewymierność z mianowników i to jest KONIEC zadania
22 cze 17:01
Madzia638: √22 + 3
2 = x
2
2
2 + 3
2 = x
2
4 + 9 = x
2
x
2 = 13
x =
√13
sinα =
√133
tgα =
√13√2
ctgα =
√2√13
Po usunięciu niewymiernosci z mianowników:
tgα =
√13√2 *
√2√2 =
√262
ctgα =
√2√13 *
√13√13 =
√2613
DOBRZE?
22 cze 17:22
kochanus_niepospolitus:
Madziu ... co jest przeciwprostokątną (patrz rysunek

)
A teraz spójrz co podstawiasz w tw. pitagorasa
od kiedy (
√2)
2 = 4 = 2
2
22 cze 17:27
Madzia638: x
2 +
√22 = 3
2
x
2 + 2 = 9
x
2 = 9−2
x=
√7
sinα =
√73
tgα =
√7√2
ctgα =
√2√7
Po usunięciu niewymiernosci z mianowników:
tgα =
√7√2 *
√2√2 =
√142
ctgα =
√2√7 *
√7√7 =
√147
No teraz to musi być dobrze
22 cze 17:43
kochanus_niepospolitus:
teraz jest dobrze
22 cze 17:48
5-latek: Ale tez cosα jest dodatni w 4 cwiartce
wtedy sinus α, tgα i ctgα jest ujemny
bo nie ma napisane ze tylko dla kąta ostrego
22 cze 19:19
Mila:
22 cze 22:28
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... masz rację, jednak nie sądzę aby to były bardziej zaawansowane lekcje trygonometrii
... jest to raczej 'raczkowanie' jak na razie.
22 cze 22:31