Jfdgh
Nedzarz: Prawd. Trafienia w jednym rzucie Wynosi 0.25. Wykonujemy serie 7 rzutów. Trafilismy to
przerywamy liczac do 7 losowan I gramy nastepna serie.
Pytanie po wyk. 1mln rzutów. Czy trafien na 7 dmym rzucie bedzie tyle samo co na 4 −tym?
Np.
Seria Nr 1. 1.2.3.4.5− wygrana., 6..., 7...,
Seria Nr 2. 1 − wygrana, 234567 −... Przeczekujemy.
Seria Nr 3. .......
Itd
22 cze 16:04
Nedzarz: *Nie tyle samo ale przyblizona ilosc.
22 cze 16:05
kochanus_niepospolitus:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem opis zdarzenia.
Rzucamy do 7 razy ... jeżeli trafiliśmy to już nie rzucamy pozostałych rzutów (brakujących do
tej 7)
I procedurę ponawiamy ... tak
22 cze 16:30
kochanus_niepospolitus:
EX
7 = 3,466
EX
4 = 2,734
| 1'000'000 | |
| ≈ 288'512 serii wykonanych |
| EX7 | |
| 1'000'000 | |
| ≈ 365'714 serii wykonanych |
| EX4 | |
P(X
7) = 0,8665
P(X
4) = 0,6836
Przewidywana liczba trafień:
dla serii 7 trafień: 249996
dla serii 4 trafień: 250002
więc tak ... przewidujemy zbliżoną liczbę trafień
22 cze 16:39
kochanus_niepospolitus:
Liczba serii oraz liczba trafień została zaokrąglona do liczb całkowitych
22 cze 16:40
kochanus_niepospolitus:
aaa nie ... to co innego ma być
22 cze 16:40
kochanus_niepospolitus:
Bez liczenia −−− oczywiście, że nie ... trafień za 4 razem winno być więcej niż trafień za 7
razem
22 cze 16:42
Nedzarz: No dzieki. Tak czulem. A jak to policzyc?
22 cze 17:42
kochanus_niepospolitus:
policz
P(X=4) = 0.25*0.753
P(X=7) = 0.25*0.756
I wykaż, że wartości zasadniczo od siebie się różnią
22 cze 17:49
Nedzarz: Tak, dziekuje. Na razie mi wystarczy. Dziekuje za poswiecony mi czas. Tak kazalem koło tego,
ale zgadywac a wiedziec to co innego. Dzieki
22 cze 18:02
Nedzarz: Tzn. Mam porownac je procentowo i skala ta bedzie odpowiadać proporcionalnie do liczby trafien?
22 cze 18:27
kochanus_niepospolitus:
W pierwszej wypowiedzi obliczyłem Ci przewidywaną liczbę serii w czasie wykonania 1'000'000
rzutów (pomijane rzuty nie są liczone jako rzuty). Przewidywana liczba trafień w
poszczególnych rzutach danych serii jest równa:
liczba trafień za 'n' rzutem w serii = 288512*P(X=n)
Tak więc, różnica trafień zależeć będzie tylko od różnicy prawdopodobieństw trafienia w danym
rzucie w jednej serii.
22 cze 18:32
Nedzarz: Nie rozumiem Cie o czym Ty w ogole mowisz .
Rzuty w których nie gramy tez sie licza.
Robimy 1 mln serii po 7 rzutów. Sa tam serie w których trafilem za 1,2,3,4,5,6,7, lub wogole
nie trafilem. Jak obliczyc w przyblizeniu ilosc trafien na 7 −dmym i 4−tym rzucie
22 cze 18:58
kochanus_niepospolitus:
Napisałeś 1mln RZUTÓW

Więc jeżeli mamy serię w którym trafiamy za 3 razem, to w tej serii wykonaliśmy 3 rzuty

a
nie 7 rzutów.
22 cze 19:05
Nedzarz: Przepraszam, namieszalem. No gramy w ruletke , baccarat czy cokolwiek . Nie musisz obstawiac
. To ma wplyw na gre
22 cze 19:15
Nedzarz: Wykonalismy 3 rzuty ale ruletka kreci sie dalej. Zalozmy, przepuscilas 50 reszek na 100
rzutów. Teraz masz ogromną szansę aby trafić orly w pozostalych 50
22 cze 19:17
kochanus_niepospolitus:
Proszę Cię ... pisz tak aby można było Ciebie zrozumieć bo nie mam bladego pojęcia o co chodzi
w tym zdarzeniu
22 cze 19:21
Nedzarz: Robimy 1 mln serii po 7 rzutów. Sa tam serie w których trafilem za 1,2,3,4,5,6,7, lub wogole
nie trafilem. Jak obliczyc w przyblizeniu ilosc trafien na 7 −dmym i 4−tym rzucie
Wiec? Jestesmy juz tak blisko to chciał bym rozwiac watpliwosci .
Dziekuje
22 cze 19:29
kochanus_niepospolitus:
P(X=4) = ....
106*P(X=4) = ile razy trafiłeś za 4 razem w seriach
Analogicznie dla trafienia w ostatnim rzucie serii
22 cze 19:33
Nedzarz: 0.25*0.753*106?
0.25*0.756*106?
Ale to cos nie tak , bo suma P(1−7)= ~0.86?
22 cze 20:15
kochanus_niepospolitus:
Bo jeszcze nie policzyłeś prawdopodobieństwa że nie trafisz ani razu w serii 7 rzutów
22 cze 20:17
Nedzarz: Aha, no i gra gitara

dzieki wielkie. Buzka
22 cze 20:33