Równania różniczkowe
Michał: Wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania różniczkowego
ln|y| = −ln|x| + ln|C|
Jak to dalej rozwiązać? I czy to jest ok?
22 cze 15:44
Jerzy:
y = C*x ...... i teraz uzmienniasz stałą. Wiesz jak ?
22 cze 15:50
Michał: Hmm tak ale chodzi mi o ten − przed ln|x|...co się z nim dzieje?
| | y | |
to nie będzie tak? −−> |
| =x−1 |
| | C | |
22 cze 15:51
22 cze 15:52
Jerzy:
y = C*e−∫(1/x)dx = C*x
22 cze 16:04
Michał: No dobrze doszedłem do momentu gdzie C'(x) = arctgx
jak teraz z tego wyliczyć całkę
22 cze 16:08
22 cze 16:09
Michał:
| C'(x)−C(x) | | | | arctgx | |
| + |
| = |
| /*x |
| x2 | | x | | x | |
C'(x)=arctgx
i teraz to ja nie wiem jak z tego całkę policzyć
22 cze 16:14
Jerzy:
C'(x) = x*arctgx
22 cze 16:20
Michał: ?
22 cze 16:22
Adamm: przez części
ale z tego co napisał Jerzy
22 cze 16:24
Jerzy:
Źle przekształciłeś.
22 cze 16:25
Jerzy:
I teraz tak,jak napisał Adamm
22 cze 16:26
Adamm: a nie
jednak C'(x)=arctgx
pomyliłeś się przy pisaniu
| | C'(x)*x−C(x) | |
tam powinno być |
| |
| | x2 | |
22 cze 16:27
Jerzy:
Przecież tak jest.
22 cze 16:33
Jerzy:
Zmęczenie materiału
22 cze 16:39
Michał: | | | |
wyszło mi y= |
| a w odp. jest |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
y=C |
| +arctgx− |
| ln(1+x2) |
| | x | | 2x | |

czemu?
22 cze 16:40
Adamm: całka to zbiór funkcji różniących się o stałą
22 cze 16:42
Michał: | | C | |
Hmmm no tak...w tym przypadku to było |
| dziękuję. |
| | x | |
22 cze 16:46
kochanus_niepospolitus:
a tak abstrahując od wszystkiego co tutaj napisane ... nie prościej by było:
| | y | | arctgx | |
y' + |
| = |
| ⇔ xy' + y = arctgx ⇔ (xy)' = arctgx |
| | x | | x | |
I takie równanie rozwiązać
22 cze 16:54
Michał: pewnie i tak ale bym na to nie wpadł
22 cze 16:58