zadanie
janusz: Dobrać wartości parametrów a i b tak, aby odwzorowanie Px było rozkładem pewnej zmiennej
losowej
ax3, x ∊ (b,1), b≤0
f(x) =
0, pozostałe x
czy tutaj wystarczy rozwiązać taką całkę?
1
1 = ∫ f(x) dx
b
22 cze 15:28
janusz: i drugie pytanie czy w tym przypadku f(x) = ax3 jest gęstością prawdopodobieństwa?
22 cze 15:30
kochanus_niepospolitus:
całka to jedno,
drugie −−− jakie własności ma gęstość prawopodobieństwa (czy dowolna funkcja może być funkcją
gęstości ?).
dla b<0 funkcja f(x) NIE MOŻE być gęstością ... zastanów się dlaczego
22 cze 15:41
Benny: Zastanów się dobrze nad pytaniem. Chcesz rozwiązać jedno równanie a masz dwie niewiadome.
22 cze 15:41
janusz: rozkład nie może przyjmować wartości ujemnych o to chodzi?
22 cze 15:43
Benny: kochanus, moim zdaniem gęstość tutaj sama nie wystarczy
22 cze 15:43
Benny: Zrób tak, żeby ta funkcja była gęstością, a później znajdź dystrybuantę (po co?)
22 cze 15:44
janusz: gęstość jest nieujemna
22 cze 15:44
kochanus_niepospolitus:
aby była gęstością ... b ≥ 0 ... (więc korzystamy z tego co napisałem dla b<0) ... więc jedynie
b=0 wchodzi w grę
i już mamy tylko jedną zmienną
22 cze 15:46
janusz: a co jeśli a<0
22 cze 15:46
kochanus_niepospolitus:
dla a<0 tym bardziej nie może być gęstością ... bo wiemy, że część g(x) = ax
3 jest dla x>0 ...
a więc byłaby wartość ujemna
22 cze 15:48
janusz: a rzeczywiście bo górna granica to 1 dziękuję bardzo za pomoc
22 cze 15:51