SPR
1551: Proszę o sprawdzenie kilku zadań oraz pomoc w jednym z nich(ostatnie).
1.Oblicz pochodne cząstkowe f(x,y)=
7√x7−y w (x,y)=(0,0).
Tutaj liczyłem z definicji :
| df | | Δx−0 | |
| = limΔx−>0U{f(x0+Δx,y0}−f(x0,y0)}{Δx} = limΔx−>0 |
| =1 |
| dx | | Δx | |
| df | | 7√−Δy | |
| =limΔy−>0U{f(x0,y0+Δy}−f(x0,y0)}{Δy} = limΔy−>0 |
| = |
| dy | | Δy | |
| | 1 | |
limΔy−>0−(Δy)−67=limΔy−>0−( |
| )67=−∞ |
| | Δy | |
Czy zostały wyliczone poprawnie ?
2. Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi xy=6 oraz x+y = 7
| | 6 | |
Tutaj wychdzi mi całka ∫(od 1 do 6) [(−x+7)−( |
| )]dx, ale po rozwiązaniu otrzymuję wynik |
| | x | |
17,5−6ln6 co wydaje się dziwnym wynikiem.
3.Ekstremum warunkowe f=xy pod warunkiem φ≡x
2+y
2−1=0
Rozwiązanie tutaj :
http://imgur.com/fPq8cpq
4. I tutaj prosiłbym kogoś o wytłumaczenie mi tego przykładu, ponieważ
nie wiem jak go zrobić. Oblicz objętość obszaru ograniczonego :
x
2+y
2=1
x+y+z=4
z=1
Wiem, że trzeba zbudować całkę, ale nie wiem w jaki sposób.
22 cze 14:22
Adamm:

4. tutaj mamy 2 płaszczyzny oraz cylinder
4−x−y≥1
3≥x+y
dla naszego obszaru, x
2+y
2≤1 będziemy mieli 4−x−y≥1, zatem płaszczyzna x+y+z=4 ogranicza
z góry, a z=1 ogranicza z dołu
zatem mamy 1≤z≤4−x−y oraz x
2+y
2≤1
x=rcosα, y=rsinα, r∊<0;1>, α∊<0;2π>
∫
02π∫
013−rcosα−rsinα dr dα
no i pozostało tylko policzyć
22 cze 14:30
kochanus_niepospolitus:
f'x dobrze ... f'y źle
22 cze 14:32
1551: Co jest źle w f'y ? Mógłbyś policzyć to prawidłowo ?
22 cze 15:52
1551: Dzięki Adam.
22 cze 15:52
Adamm: nie widzę nic złego w f'y, kochanus się po prostu pomylił
22 cze 16:09
1551: Tak myślałem, na kartce miałem bardziej rozpisane krok po kroku więc zdziwiłem się, że jest
błąd. A czy zadanie 2 jest poprawnie rozwiązane ?
22 cze 20:33
1551: Ten wynik jest dosyć dziwny, dlatego budzi moje wątpliwości − być może gdzieś się pomyliłem i
nie mogę dostrzec błędu.
22 cze 20:33
1551: ⊂:
22 cze 21:44
1551: Ω
22 cze 21:54
1551: Ω
22 cze 22:34
Adamm: 2. wynik jest ok
22 cze 22:36
1551: Dzięki za pomoc, spokojnej nocy
22 cze 22:49