granica
PrzyszlyMakler: lim x−>niesk (xex−ex+1)
22 cze 13:25
'Leszek: Czy poprawnie napisales wzor funkcji , jezeli tak to limx→∞ f(x) = ∞ .
22 cze 13:32
Adamm: Cześć PrzyszlyMakler
limx→∞ (x−1)ex+1 = ∞
x−1 dąży do ∞, ex też, ich iloczyn tym bardziej, a +1 nic nie zmienia
22 cze 13:33
PrzyszlyMakler: tam jest symbol nieoznaczony niesk−niesk
22 cze 13:34
PrzyszlyMakler: a ok, dzięki! [napisalem poprzednia wiadomosc nim przeczytalem Twoją odpowiedź)
22 cze 13:35
PrzyszlyMakler: A tak przy okazji, co mam zrobić, jeżeli liczę całkę niewłaściiwą i przy liczeniu całki
oznaczonej wychodzi mi 0−ln|−∞|?
22 cze 13:36
Adamm: napisz całkę to ci pokażę
22 cze 13:40
PrzyszlyMakler: od minus nieskończoności do plus nieskończoności
22 cze 13:43
powrócony z otchłani:
A ile Ci wyszla calka nieoznaczona?
22 cze 13:46
powrócony z otchłani:
∫ ... dx = −1/(2(x+1)) wiec pewnie tutaj blad miales
22 cze 13:48
powrócony z otchłani:
Tfu ... tam winno byc −1/2(x2+1)
22 cze 13:49
Adamm: funkcja ma jako dziedzinę cały zbiór liczb rzeczywistych, więc tym się nie martwimy
rozdzielamy to na 2 całki
| | x | | x | | x | |
∫−∞∞ |
| dx=∫−∞0 |
| dx+∫0∞ |
| dx |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
jeśli jedna z nich jest rozbieżna, oryginalna całka również musi być rozbieżna
| | x | | 1 | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| +c |
| | (x2+1)2 | | 2 | 1+x2 | |
| | x | | x | |
∫−∞0 |
| dx=limt→−∞∫t0 |
| dx= |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=limt→−∞ − |
| + |
| * |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 1+t2 | | 2 | |
| | x | | x | | 1 | | 1 | |
∫0∞ |
| dx=limt→∞∫0t |
| dx=limt→∞ − |
| + |
| = |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | 1+t2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
całka jest więc zbieżna i co było się spodziewać, wynosi − |
| + |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
22 cze 13:50
PrzyszlyMakler: fakt, zrobiłem t=x2 + 1 i zapominałem o tym, że to t jest do kwadratu. i liczyłem całkę z 1/t
No wiec mamy błąd i dziękuję, a jest możliwe abym się spotkał z granicą ln|−niesk|?
22 cze 13:51
powrócony z otchłani:
No to przecie ln |−∞| = ln (+∞) = +∞
22 cze 13:53
PrzyszlyMakler: Ok. Dziękuję Wam, ładnie rozpisane Adam.
22 cze 13:56
PrzyszlyMakler: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = −∫ |
| dx = ... |
| | −x2+2x−3 | | −[(x−1)2+2] | | (x−1)2−2 | |
to wychodzi mi odpowiedź z ln, a w odpowiedzi jest arctg, ale nie wiem gdzie błąd
22 cze 14:04
PrzyszlyMakler: dobra chciałbym usunąć ten post
22 cze 14:05
PrzyszlyMakler: niech nikt na niego nie odpowiada, z góry dziękuję
22 cze 14:05
Adamm: druga równość
| 1 | | 1 | |
| =− |
| |
| −[(x−1)2+2] | | (x−1)2+2 | |
22 cze 14:05
PrzyszlyMakler: Jednak pytanie jest akutalne XD
Proszę o pomoc tylko z tą całką i dam sobie spokój na razie
(ta z 14:04)
22 cze 14:07
Adamm: √2u=x−1
takie podstawienie robisz
22 cze 14:08
PrzyszlyMakler: | | 1 | |
∫ |
| dx = (od minus nieskończoności do plus nieskończoności) |
| | −x2+2x−3 | |
| | 1 | | 1 | |
=lim a−>∞ ∫a0 |
| dx + lim a−>∞ ∫0a |
| dx= ... |
| | −x2+2x−3 | | −x2+2x−3 | |
| | 1 | |
∫ |
| dx = −∫{1}{(x−1)2+2}dx= |
| | −x2+2x−3 | |
t=x−1
dt=dx
| | 1 | | x−1 | |
−−∫{1}{(t)2+2}dt= |
| arctg |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 | | x−1 | | 1 | | −1 | |
[ |
| arctg |
| ]−∞0 = |
| arctg |
| − ... |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | √2 | |
Wydaje mi się, że źle, bo nie ma takiego "ładnej" funkcji cyklometrycznej z arctg |
| , a |
| | 2 | |
rozwiązanie jest dość "ładne".. mogę prosić o pomoc jeszcze z tą?
22 cze 14:26
Adamm: no nie ma, ale arctgx jest funkcją nieparzystą, i ten tangens się wyzeruje
22 cze 14:33
PrzyszlyMakler: No, niestety nie wiem nic o funkcjach cyklometrycznych, także zostawię ten przykład po prostu
22 cze 16:17