matematykaszkolna.pl
Schemat Bernoulliego janusz: mam pytanie kiedy w schemacie bernoulliego używa się (n) (k) a kiedy nie
22 cze 12:17
powrócony z otchłani:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

Zawsze uzywa sie
gdyz jest to czesc wzoru

22 cze 12:20
janusz: może trochę źle pytanie zadałem. chodziło mi o to w jakich przypadkach używa się wzoru takiego jak Schemat Bernoulliego bez n po k
22 cze 12:33
powrócony z otchłani: np. na przyklad wtedy gdy masz podane w zadaniu konkretna kombinacje (na przyklad orlow i reszek) jakie maja wystapic w probie. Schemat Bernulliego mowi o tym jaka jest szansa ze w n probach osiagnie sie k sukcesow (kolejnosc nie odgrywa roli). Jezeli kolejnosc odgrywa role, wtedy trzeba liczyc prawdopodobienstwo dla kazdej sytuacji z osobna
22 cze 12:40
powrócony z otchłani: Wiec w zadaniu: jakie jest prawdopodobienstwo ze w 10 rzutach wypadnie 5 razy orzel mamy:
nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

* 0.55 * 0.55

Jezeli jeszcze dopiszemy do zadania: i orly nigdy nie wypadna dwa pod rzad to mamy: 2* 0.55 * 0.55
22 cze 12:43
janusz: czyli np. jak mam sytuację że interesuje mnie sytuacja w której próbuję dopóki mi się nie uda to wtedy nie stosuję n po k?
22 cze 12:54
janusz: i mam jeszcze pytanie czy mógłbyś mi dokładniej opisać skąd się bierze tamta 2 i warunek że 2 orly nigdy nie wypadną dwa razy pod rząd
22 cze 12:57
powrócony z otchłani: 1) absolutnie nie 2) warunek zostal dopisany do tresci zadania i zostalo to po prostu wymyslone przeze mnie. Mamy 2* bo sa dwie sprzyjajace mozliwosci: OROROROROR lub RORORORORO
22 cze 13:52
janusz: ok dziękuję
22 cze 15:02