Ostatnie zadanka
słabyfizyk: 1.Ciało o masie 4kg wykonuje ruch harmoniczny tłumiony o okresie 2s. Logarytmiczny dekrement
tłumienia wynosi 0,08. Stała tłumienia wynosi: (0,32kg/s / 0,04 kg/s / 0,08kg/s /
0,16 kg/s)
2.W ruchu harmonicznym o równaniu x(t)=3cos(0,2πt+ φ) okres drgań (czas t wyrażony w sekundach)
wynosi ? <− Dzięki życzliwym tu osobom zrozumiałem podobne do tego typu zadanie ale walczę
trochę ze zrozumieniem jak interpretować φ : (
22 cze 11:58
'Leszek: 1) logarytmiczny dekrement tlumienia : δ = β T ⇒ β = δ/T = 0,08/2 s = 0,04 (1/s)
β − wspolczynnik tlumienia , b = β m = 0,04(1/s)*4 kg = 0,16 kg/s , stala tlumienia
2)
x(t) = A sin ( ωt + φ) ,
ω= 0,2π , oraz T = 2π/ω ⇒ okres drgan T= 10 s
φ − faza poczatkowa , jezeli ruch rozpoczyna sie od polozenia rownowagi to φ = 0
jezeli ruch rozpoczyna sie od amplitudy to φ = π/2,
22 cze 12:48
słabyfizyk: O dziękuję za pomoc!
22 cze 13:46
Janka: Czy w przypadku tego 1 zadania masa nie powinna być pomnożona razy 2? Co da wynik 0.32 kg/s ?
22 cze 14:10
'Leszek: tak ,zgadzam się , powinno być b = β*2m = 0,04(1/s)*2*4kg = 0,32 kg/s
22 cze 15:08