Równania ruchu, tor ruchu
Mateusz: Witam, matematyka, pochodne

Na podstawie danego równania ruchu wyznacz prędkości v(t),
przyspieszenia styczengo at, przyspieszenia całkowitego a, tor punktu oraz krzywiznę toru p.
Ponadto wyznacz wartości prękości, przyspieszeń oraz krzywiznę toru dla drugiej sekundy ruchu.
x(t)=4sin (t)
y(t)=4cos (t)
Wskazówka: Do wyznaczenia toru posłużyć się jedynką trygonometryczną.
21 cze 21:13
jc: Umiesz różniczkować? (sin t)' = cos t, (cos t)' = − sin t
21 cze 21:20
Mateusz: w sensie pochodne? z sin to cos a z cos to −sin ?
21 cze 21:27
'Leszek: torem jest okrąg : x2 + y2= 16
krzywizna toru r = 4
vx = dx/dt = 4 cos(t)
vy = dy/dt = −4 sin(t)
v→ = [ vx ; vy ] , v = √ v2x + v2y
ax = dvx/dt = −4 sin(t)
ay = dvy/dt = − 4 cos(t)
a = √ a2x + a2y, przyspieszenie styczne
ar = v2/r , przyspieszenie dośrodkowe
ac = √a2 + a2r , przyspieszenie całkowite
21 cze 21:28
Mateusz: Bardzo dziękuje za pomoc
21 cze 21:29
Mateusz: Jeszcze mam pytanie, o co chodzi z tym okręgiem ? Jak te obliczenia mają się do czasu z zadania
t=2s ?
21 cze 21:50
'Leszek: Podnies kazde rownanie stronami do kwadratu i dodaj do siebie to otrzymasz okrag,
do wzorow podstaw t = 2 s .
21 cze 22:15