Nie istnieje liczba a
5-latek: Ostatnie zadanie juz na dzisiaj
Wykazac z e nie istnieje liczba a dla ktorej wielomian
jest podzielny przez (x−a)
2
To tak skoro bylby podzielny to musialoby byc tak
| 1 | |
| x3+U{1}[2}x2+x+1= (x−a)2(bx+c) |
| 6 | |
(x−a)
2(bx+c)= (x
2−2xa+a
2)(bx+c)= bx
3+x
2c−2x
2ab−2xac+a
2bx+a
2c =
bx
3+(c−2ab)x
2+(a
2b−2ac)x+a
2c
Zeby ta rownoasc byla przwdziwea dla kazdego x to
{c−2ab= 0,5
{a
2b−2ac= 1
{a
2c=1
Po rozwiazaniu dostalem
Wstawilem to b do rownania drugiego i trzeciego i mam
a
2−12ac=6
Na tym na razie stoje
21 cze 20:48
jc: Jeśli wielomian f ma pierwiastek dwukrotny, to pierwiastek ten jest również pierwiastkiem
pochodnej wielomianu.
f=x3 + 3x2 + 6x + 6
f' /3 = x2 + 2x + 2
f(x)=(x+1)f'(x) /3 +2(x+2)
Wspólnym pierwiastkiem może być tylko −2, ale nie jest.
21 cze 21:05
'Leszek: c= 0,5 + a/3
a2 − 12a( 0,5 + a/3) − 6 = 0
a2 −6a − 4a2 − 6 = 0
3a2 + 6a +6 = 0 ,
a2 + 3a + 3 = 0 , Δ = 9 − 12 = − 3
21 cze 21:07
5-latek: na razie dzieki
Dobranoc wszystkim .
21 cze 21:30
Mila:
Dobranoc
21 cze 22:50