Wyznaczanie prostej
whyme: 1. Wyprowadź równanie prostej w przestrzeni − od czego zacząć?
2. Zapisz równanie prostej { x−y+z=0
2x+y−2z−3=0
w postaci kierunkowej. (te dwa rownania sa razem)
Wiem, że musze wyszukać wektor do nich prostopadły i stąd mam abc , tylko co zrobić z tymi
wyrażeniami typu x−x0, czy te x0 to punkt wspołny obu równan?
21 cze 19:54
mat: 2)
x=y−z
y=2z−2x+3
więc x=2z−2x+3−z
3x=z+3, więc z=3x−3
y=x+z=x+3x−3=4x−3
czyli
x=x
y=4x−3
z=3x−3
no to mamy:
x=t
y=−3+4t
z=−3+3t
| | y+3 | | z+3 | |
W postaci kierunkowej x= |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | |
21 cze 20:15
Mila:
2)
x−y+z=0, 2x+y−2z−3=0 równanie krawędziowe prostej
Przyjmuję z jako parametr:, z=t ,t∊R
x−y=−t
2x+y=2t+3
−−−−−−−−−−
3x=t+3
−−−−−−−−−
L:
z=t równanie parametryczne prostej P=(1,1,0)∊L
| | 1 | | 4 | |
k→=[ |
| , |
| ,1] wektor kierunkowy prostej |
| | 3 | | 3 | |
[1,4,3] ||k
→
L:
| x−1 | | y−1 | | z | |
| = |
| = |
| równanie kierunkowe prostej |
| 1 | | 4 | | 3 | |
|| sposób
k
→=[1,−1,1] x [2,1,−2]=[1,4,3]
P:
z=0
x−y=0
2x+y=3
3x=3⇔x=1 i y=1
P=(1,1,0)∊L
L:
==================
21 cze 20:18
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Odchorowalem ten wczorajszy i dzisiejszy dzien
21 cze 20:23
whyme: Dziękuję Mila, chodziło mi o ten drugi sposób. Nie wiesz może od czego mam rozpocząć wyznacznie
równania prostej w przestrzeni? Szukałam tego w internecie, ale nigdzie nie potrafiłam
znaleźć. Jutro mam egzamin, a jest duze prawodpodobieństwo, że może takie zadanie się pojawić.
21 cze 20:24
21 cze 20:25
Mila:
W drugiej części artykułu masz proste w R3.
21 cze 20:28
whyme: Dzięki. A co to jest postać symetryczna prostej?
21 cze 20:32
Mila:
Może postać parametryczna prostej?
21 cze 20:37
whyme: Mila, przepraszam, że znów zabieram Tobie czas, ale w tym linku to jest chyba bardziej
przedstawienie, a nie wyprowadzenie.
21 cze 20:38
whyme: Mila − o to może być to, chyba wykładowca się pomylil
21 cze 20:38
Mila:
Dane dwa punkty w przestrzeni R
3
A(x
1,y
1,z
1)
B(x
2,y
2,z
2)
k
→=[x
2−x
1,y
2−y
1,z
2−z
1]=[a,b,c] wektor kierunkowy prostej
Równanie parametryczne prostej ( tak samo jak na płaszczyźnie w R
2):
x=x
1+a*t
y=y
1+b*t
z=z
1+c*t, t∊R
albo
x=x
2+a*t
y=y
2+b*t
z=z
2+c*t, t∊R
Z tych równań obliczasz t i otrzymasz równanie kanoniczne ( kierunkowe prostej)
at=x−x
1
bt=y−y
1
ct=z−z
1
| | x−x1 | | y−y1 | | z−z1 | |
t= |
| , t= |
| , t= |
| stąd: |
| | a | | b | | c | |
| x−x1 | | y−y1 | | z−z1 | |
| = |
| = |
| , gdzie (x1,y1,z1)∊prostej |
| a | | b | | c | |
21 cze 20:55