Pierwiastki calkowite
5-latek: dana jest funkcja
f(x)= ax3+bx2+cx+d i a b c d ∊C
Wykazac ze jesli f(0) i f(1) sa liczbami nieparzystymi to rownanie f(x)=0 nie ma pierwiastkow
calkowitych
f(0)= d i d jest nieparzyste czyli postaci 2m+1
f(1)= a+b+c+d (nieparzyste postaci 2k+1
Niech liczba parzysta 2p jest pierwiastkiem rownania f(x)=0
to mam
8p3a+4p2b+2pc+d=0
Ta rownosc nie bedzie spelniona bo d jest nieparzyste
Teraz zakladam sobie ze liczba 2p+1 jest pierwiastkiem rownania f(x)=0
a(2p+1)3+b(2p+1)2+c(2p+1)+d
Po wymnozenia dostalem
a8p3+a12p2+a6p+a +b4p2+b4p+b+2p+c+d =0
Z tego mam ze 8p3a+12p2a+6pa+4p2b+4pb+2p +(a+b+c+d) =0
LIczba a+b+c+d jest nieparzysta pozostale sa liczbami parzystymi wiec ta nierownosc jest tez
nieprawdziwa
Wiec jesli f(0) i f(1) sa liczbami nieparzystymi to rownanie f(x)=0 nie ma pierwiastkow
calkowitych
21 cze 19:40
mat:
21 cze 19:58
Adamm: a(2p+1)3+b(2p+1)2+c(2p+1)+d≡a+b+c+d≡1 mod 2
tak można to zrobić jeśli nie chce się tego wszystkiego wymnażać
21 cze 20:04
5-latek: czesc wszystkim

Adamm nie znam modulo niestety .
21 cze 20:09
Adamm: cześć
szkoda, bo dużo ułatwia
21 cze 20:11
Mila:
Witaj Krzysiu , co za problem miałeś wczoraj i dziś?
21 cze 20:27
5-latek: Milu strasznie bylo na zakladzie goraco . Mamy dachy z blachy i papy wiec bylo goraco az
sie krecilo w glowie .
Moj kolega mial to samo .
Nie wiem jak bedzie od poniedzialku na drugiej zmianie jak tak bedzie dalej grzac .
21 cze 20:51
Mila:
Tak, to jest problem , jeśli jest upał, dzisiaj było chłodniej niż wczoraj.
21 cze 21:31