ekstrema funkcji dwóch zmiennych
asdf: znaleźć wartość max i min f(x,y)=x2y na zbiorze {(x,y): x2+y2<1}
najpierw liczę punkty ekstrem lokalnych wewnątrz tego obszaru, czyli pochodną cząstkową po x i
po y. Wychodzi mi, że jest to (0,0). Tutaj już zaczyna się mój problem, gdyż w notatkach
kolegi, który był na wykładzie jest zapisane, że jest to punkt (0,y)∊(−1,1). Może ktoś
wskazać, jak to ma wyglądać i podpowiedzieć, jak dalej będzie wyglądać rozwiązanie zadania?
21 cze 18:17
mat: punkt (−1,1) nie mze byc bo nie spelnia x2+y2<1
21 cze 18:24
asdf: szczerze mówiąc, to dosyć nieczytelne są te notatki, ale z tego co rozumiem, to punkt jest
(0,y), a to że należy do (−1,1) odnosi się już do szukania ekstrem na brzegu tegu obszaru
21 cze 18:25
mat: ja bym zrobil tak:
df/dx=2xy
df/dy=x2
zatem ekstremum (o ile jest) ma współrzędne (0,y), wtedy jednak f(x,y)=0, więc nie
licze na granicy (bo zapewne zbior mial byc pstaci x2+y2≤1) −nierownosc slaba
x=cosα, y=sinα
f(x,y)=cos2α(sinα)=(1−sin2α)sinα i ttuaj szukasz max i min
21 cze 18:28
loki:
na jakim brzegu? obszar jest otwarty...
21 cze 18:28
mat: no to nie będzie tam raczej ekstremum, skoro nie ma ,,w środku", to liczy sie na brzegu
21 cze 18:29
mat: jak masz zbiór otwarty, to pytanie jest bez sensu
21 cze 18:30
asdf: więc zapewne miał bym domknięty, tylko uciekła kreska przy pisaniu
21 cze 18:34
mat: no to tak jak napisalem
masz funkcje y=(1−sin2α)sinα i szukasz jej ekstremów
21 cze 18:35
mat: czyli y=(1−t
2)t, gdzie t∊[−1,1]
dy/dt=−2t*t+(1−t
2)=1−3t
2
| | 2 | | 2 | |
czyli y=(1−1/3)1/√3= |
| max, natomiast − |
| min |
| | 3√3 | | 3√3 | |
oczywiscie y w tym kontekscie nie ma nic wspolnego z y w funkcji f(x,y)
21 cze 18:39
mat: | | 2 | | 2 | |
ostatecznie max f(x,y) = |
| , min f(x,y) = − |
| |
| | 3√3 | | 3√3 | |
21 cze 18:39
Adamm: ostatecznie podstawienie x=cosα, y=sinα okazało się tak czy siak, niepotrzebne
21 cze 18:41
mat: no tak

, ale ideologivznie zeby widziec co sie dzieje
21 cze 18:41
asdf: no to dobrze rozwiązałem, wielkie dzięki za pomoc
21 cze 18:56