1 | √3 | 1 | √3 | |||||
cos(α1) + | * cos( α1 + 2α1)= | ⇔cos(α1) + | cos( 3α1)= | |||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | |||
sin (α1) + | *sin( α1 + 2α1) =1⇔sin (α1) + | *sin( 3α1) =1 | ||
2 | 2 |
1 | √3 | |||
cos(α1)+ | *[4cos3(α1)−3 cosα1]= | |||
2 | 2 |
1 | ||
sin(α1)+ | *[3sin(α1)−4sin3(α1)]=1 | |
2 |
5 | ||
−2t3+ | t−1=0 | |
2 |
1 | 1 | 5 | 1 | |||||
W( | )=−2* | + | * | −1=0 | ||||
2 | 8 | 2 | 2 |
1 | ||
t= | jest pierwiastkiem W(t) − ( rozw.drugiego równania) | |
2 |
1 | ||
sinα1= | ||
2 |
1 | ||
Po podzieleniu przez (t− | ) mamy: | |
2 |
1 | ||
w(t)=(t− | )*(−2t2−t+2) | |
2 |
−1−√17 | ||
t1= | <−1 | |
4 |
−1+√17 | ||
t2= | ∊(0,1) | |
4 |
1 | √3 | |||
2t3− | t− | =0 | ||
2 | 2 |
√3 | ||
Sprawdzam, czy | spełnia równanie | |
2 |
√3 | ||
w( | =0 | |
2 |
√3 | 1 | |||
cosα1= | i sinα1= | |||
2 | 2 |
π | π | |||
⇔α1= | +2kπ ∧α2= | +2kπ | ||
6 | 3 |
−1+√17 | ||
Teraz możesz jeszcze sprawdzić , czy t2= | spełnia równanie | |
4 |
1 | √3 | |||
2t3− | t− | =0 | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |