Całka skierowana
Kierowca: Może ktoś sprawdzić czy to jest w miarę dobrze oraz powiedzieć gdzieś jest błąd, że tu mi
wchodzi −8, a drugim sposobem 8?
http://fotowrzut.pl/9SZLVYARMN
Z góry bardzo dziękuję
21 cze 17:52
mat: A jaki to drugi sposób? Jakieś twierdzenie Stokesa czy coś?
21 cze 17:55
Kierowca: Wydaję mi się, że można tu skorzystać z niezależności drogi od całkowania, ale nie wiem czy
dobrze zrozumiałem to wykorzystanie, a pamiętam, że ćwiczeniowiec nawiązał, że można to było
szybko z tego załatwić.
21 cze 17:58
mat: policzyleś rotacje i wyszło zero?
21 cze 18:00
mat: chociaz tutaj masz tylko dwie zmienne, to nie
21 cze 18:01
mat: P=x+y
Q=x−y
więc tak, nie zalezy od drogi
21 cze 18:04
mat: całkujesz po całym okręgu?
21 cze 18:05
Kierowca: czyli mogę to całkować po osi X od punktu (0,0) do (4,0)? Tak to działa? Biorąc za y=0, a za
x=t gdzie t należy od (0,4). Tak to działa?
21 cze 18:06
Kierowca: po górnej połowce
21 cze 18:06
mat: a nie od (0,−4) do (0,4) ?
21 cze 18:09
mat: tzn (−4,0) do (4,0) **
21 cze 18:10
Kierowca: skoro środek mam w (2,0) a promień 2, to chyba nie?
21 cze 18:12
Kierowca: Dobra Krystian Karczyński mówi, że jak jest skierowanie w tę stronę, to trzeba zmienić znak. To
by się zgadzało.
21 cze 18:16
Kierowca: Muszę popatrzeć jak się daje te znaki dokładnie w skierowanej.
21 cze 18:17
mat: aaa tak, bo myslalem, ze w (0,0)
21 cze 18:17
mat: jak jest przeciwnie do wskazówek zegara to jest ,,naturalnie"
Jak zgodnie to dajesz minus
21 cze 18:18
Kierowca: Gra. Teraz się wszystko zgadza. Dzięki za pomoc.
21 cze 18:19