Całka
Mariusz: Nie mam pojęcia w jaki sposób wyznaczyć wartość takiego równania:
∫10 ∫x0 xy dy dx
21 cze 16:42
kochanus_niepospolitus:
To NIE JEST równanie

Musisz policzyć tą całkę podwójną oznaczoną
21 cze 17:12
Mariusz: Sorry, źle się wyraziłem. Właśnie nie mam pojęcia jak ją policzyć
21 cze 17:14
kochanus_niepospolitus:
| | xy2 | | x3 | |
∫01 ∫0x xy dy dx = ∫01 ( |
| )|0x dx =∫01 ( |
| − 0 ) dx = ... |
| | 2 | | 2 | |
a teraz już sobie poradzisz
21 cze 17:14
Mariusz: Dzięki
0,125 wyszło
21 cze 17:24