Równania różniczkowe
Michał: Wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania:
| | 3y | | x3arctgx | |
y' − |
| = |
| |
| | x | | 1+x2 | |
21 cze 14:20
Adamm: najpierw rozwiązujesz to równanie poprzez rozdzielanie zmiennych
...
y=c*x
3
| | 3y | | x3arctgx | |
dalej uzmienniasz stałą, czyli do równania y'− |
| = |
| podstawiasz |
| | x | | 1+x2 | |
wyrażenie:
y=c(x)*x
3
i wyznaczasz c(x) poprzez równanie o zmiennych rozdzielonych
| | 1 | |
ostatecznie rozwiązanie to y= |
| x3arctg2x+cx3 |
| | 2 | |
21 cze 14:31
'Leszek: @Adamm , spawdz swoj wynik , ja obliczylem z Twojej odpowiedzi y ' i po podstawieniu
do rownanie nie sprawdzilo sie !
21 cze 14:36
Adamm: sprawdziłem, jest w porządku
21 cze 14:38
jc: Masz poprawny wynik.
(y/x3)' = (y' − 3y/x) /x3 = (atan x)/(1+x2) = [(atan x)2 ]' /2
y/x3 = (atan x)2 /2 + C
y = x3 [ (atan x)2 /2 + C ]
21 cze 14:39
'Leszek: Nie powinno byc ( + cx3 ) tylko ( + D )
21 cze 14:40
jc: Oj, myślałem, że to wynik autora.
Adamm, dzień dobry
21 cze 14:41
Adamm: dzień dobry jc
'Leszek, przecież to bez znaczenia, prawda?
21 cze 14:42
jc: "Leszek, chodzi o podwójne użycie litery c? Proponowałbym raczej inne oznaczenie
na c(x), w końcu to już nie jest stała.
21 cze 14:43
Adamm: no tak, oznaczenia są jednak złe
nie pomyślałem o tym
drobny błąd
21 cze 14:44
'Leszek: OK!
Wszystko sie zgadza !sprawdzilem dwa razy , y = 0,5x3 arctg2x + Dx3
21 cze 14:49
Michał: Chyba +D nie Dx
3?

Albo może być C
1?
21 cze 15:41
Michał:
21 cze 16:20