Całka oznaczona
Michał: Obliczyć całkę oznaczoną
1/2
0
1/2
∫ t
2dt =
0
π/6
0
t=arcsinx
zmiana granic całkowania:
x 0 1/2
Czy dobrze?
21 cze 13:08
Michał: oczywiście arcsinx w liczniku
21 cze 13:09
jc: W drugiej całce (dt) powinny być zmienione granice całkowania.
Czy na prawdę tak trudno zobaczyć, że [(asin x)3 /3]' = (asin x)2 / √1−x2 ?
sin π/6 = 1/2
wynik = (π/6)3 / 3 = π3 /(8*81) = π/648
21 cze 13:33
jc: Zgubiła się potęga
całka = π3/648
Twój wynik jest 9 razy za duży.
21 cze 14:35
Michał: Rozumiem, dziękuję
21 cze 15:13