Summa szeregu
mnb: Oblicz sumę szeregu S(x)=
| | n2+3 | | x−2 | |
∑ |
| (x−2)n = ∑(n2+3)( |
| )n |
| | 4n | | 4 | |
(n=1→
∞)
w jaki sposób pozbyć się tego n
2+3 ?
21 cze 12:29
21 cze 12:32
mnb: w przedziale zbieżności (−2,6) ?
21 cze 12:40
karty do gry : no raczej.
21 cze 12:46
Benny: Można rozbić na dwie sumy i w pierwszej sumie wejść ze znakiem całki pod sumę (jeśli wiesz o co
mi chodzi)
21 cze 14:18
Mila:
| | x−2 | | x−2 | |
∑(n=1 do∞) n2*( |
| )n+3∑(n=1 do∞) ( |
| )n= |
| | 4 | | 4 | |
W (1) sumie rozpisz n
2=n*(n+1)−n albo jak
Benny
Funkcja tworząca ciągu n*(n+1)
21 cze 17:04
Mila:
| | x*(x+1) | |
∑(n=1 do ∞)n2 xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
Benny mozesz obliczyć Twoim sposobem pierwszą sumę?
21 cze 18:07
Benny: Jasne, sorry, że tak późno.
| | x−2 | | x−2 | |
∑(n=1 do ∞)n2( |
| )n=| |
| =t|=∑(n=1 do ∞)n2tn=t*∑(n=1 do ∞)n*(tn)'= |
| | 4 | | 4 | |
| | t | |
=t*(∑(n=1 do ∞)n*tn)'=t*(t∑(n=1 do ∞)(tn)')'=t*(t( |
| )')'= |
| | 1−t | |
| | t | | (1−t)2+2*t(1−t) | | −t3+t | | −t2−t | |
=t*( |
| )'=t* |
| = |
| = |
| |
| | (1−t)2 | | (t−1)4 | | (t−1)4 | | (t−1)3 | |
Chyba się nigdzie nie pomyliłem.
21 cze 22:24
Mila:
No to mamy zgodny wynik dla drugiej sumy.
21 cze 22:32
Benny: Dokładnie. W jaki sposób liczyłaś?
21 cze 22:40
Mila:
Funkcja tworząca dla ciągu: an =n2
21 cze 22:47
Benny: To tak czy siak, żeby znaleźć tą funkcje trzeba to rozwiązać
21 cze 22:57
jc:
| | 1 | | x | | 1 | | 2x | |
∑n2 xn = x(x( |
| )')' = x[ |
| ]' = x[ |
| + |
| ] |
| | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)2 | | (1−x)3) | |
21 cze 23:13
Mila:
Masz rację.
21 cze 23:19