Urny prawdopodobieństwo
Rysiu: W urnie są 4 kule białe i 2 czarne. Losujemy 2 kule bez zwracania .
Obliczyć prawdopodobieństwo że wylosujemy 1 czarna 2 biała
Czy wynik to 8/15?
21 cze 12:23
'Leszek: Narysuj sobie "drzewo" to pomoze Ci zapisac rozwiazanie zadania !
21 cze 12:26
Rysiu: Zadanie rozwiązałem, chciałbym wiedzieć, czy mój wynik jest poprawny
21 cze 12:34
mat: |Ω|=15
|A|=4*2=8
tak (jeżeli te kule losujemy od razu dwie)
21 cze 12:39
mat: bo zastanawia mnie ten dopisek ,,bez zwracania" tak jakbyśmy lswali jedną, a potem drugą
Wtedy:
|Ω|=6*5=30
|A1|=4*2=8 (najpier wyloswalismy czarną, potem białą)
|A2|=4*2+2*4=16 (wylosowalismy białą i czarną)
21 cze 12:43
'Leszek: Tresc nie dokladnie jest napisana chyba chodzi o to ze pierwsza kula jest czarna a druga
biala ? Czyli powinno byc to losowanie bez zwracania P(A) = (2/6)*(4/5) = 8/30 = 4/15
21 cze 14:05