dowód
Dojo: Udowodnij, że jeżeli 5|p
2, to 5|p
Potrzebne mi jest to do bardziej skomplikowanego zadania, a nie wiem jak się za to zabrać
21 cze 12:23
mat: mozna powiedzieć, że to oczywiste, bo 5 jest liczbą pierwszą
gdyby p nie bylo podzielne przez 5, to byloby postaci p=5k+l, gdzie l∊{1,2,3,4}
wtedy p2=25k2+10kl+l2, jak łatwo sprawdzić l2=1, 4, 9 ,16, więc ostatecznie p2 by nie
bylo podzielne
przez p2
21 cze 12:33
mat: gda liczby zlozonej juz tak nie jest, np 4|p2 to z tego nie wynika ze 4|p
np p=2
21 cze 12:34