granice
Tofik: proszę jeszcze o sprawdzenie tego przykładu lim x→−
∞ (|x+5|−|6−x|) = lim
| | |x+5|2−|6−x|2 | | 22x−11 | |
|
| =lim |
| = lim |
| | |x+5|+|6−x| | | |x+5|+|6−x| | |
| | −22 | |
|
| = −22/2 = −11 |
| | |1+5x|+|6x−1| | |
21 cze 11:41
'Leszek: Zupelnie niepotrzebnie tak postepujesz , wystarczylo rozpisac wartosci bezwzgledne :
Dla x< 0 , | x + 5 | = − x − 5 , zas | 6 −x | = 6 − x
Czyli : lim [ ( − x − 5) − ( 6 − x) ] = 1
21 cze 11:50
Tofik: Leszek...tylko w książce wynik w odpowiedziach jest −11
21 cze 11:57
'Leszek: Tak , wynik granicy = − 11 , u mnie pojawil sie blad w druku , ale metoda jest dobra ,
Twoja troche dluzsza , jest wszystko dobrze !
21 cze 12:01
Tofik: okej dziękuję bardzo , jeszcze mam co do jednego przykąłdu pytanie : teraz mam obliczyć
| | xcosx | |
limx→∞ |
| i teraz robię to tak: |
| | x2+1 | |
−1≤cosx≤1 i tutaj chce pomnożyć przez x ,i mogę przez x czy muszę przez moduł z x mnożyć?...no
bo w sumie jak x dąży do +
∞ to jest dodatni więc chyba moduł jest zbędny?
−x≤xcosx≤x
| −x | | xcosx | | x | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
i dalej na podstawie twierdzenia o trzech funkcjach wyliczam ze lim=0
21 cze 12:07
Tofik: chodzi mi tylko o to czy mogę przez x mnożyć czy muszę zastosować moduł z x? i czy jakby x→−∞
to przy mnożeniu przez x byłaby zmiana znaku...
21 cze 12:15
Tofik: ?
21 cze 14:33