matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka niewłaściwa
Michał:
Obliczyć całkę niewłaściwą lub stwierdzić ich rozbieżność +
∞
x
∫
dx
1+x
4
0
21 cze 10:52
jc:
1
d x
2
1
1
π
=
∫
0
∞
=
[atan x
2
]
0
∞
=
2
1+(x
2
)
2
2
2
2
21 cze 10:57
Michał:
1
Hmm a skąd Ci się wzięła
i dx
2
?
2
21 cze 11:02
'Leszek:
@Michal , mozesz zastosowac podstawienie : x
2
= t ⇒ xdx = dt/2
0,5dt
∫
= 0,5 arctg t = 0,5 arctg x
2
= ....
1+t
2
21 cze 11:55
Michał:
?
21 cze 11:55
Michał:
Dziękuję
21 cze 11:56