prawdopodobienstwo
Beorn:

W komodach A, B i C są po dwie szuflady. W każdej szufladzie jest jedna moneta, przy czym w
komodzie A są monety złote, w C – srebrne, a w B jest jedna złota i jedna srebrna.
Wylosowano komodę, następnie szufladę i znaleziono tam monetę złotą. Jaka jest szansa, że w
drugiej szufladzie jest moneta złota?
Czy to zadanie można zrobić sobie tak na "logike"? czy trzeba korzystać tutaj z jakiś wzorow i
innych komplikacji?
P=1/3 ?
21 cze 09:41
Beorn: rysunek sam zrobilem
21 cze 09:41
powrócony z otchłani:
Najprosciej ze wzoru na prawdopodobienstwo warunkowe.
Na logike to pomysl tak ... masz 3 zlote monety. Wybieramy jedna z nich ... jedna z nich ma
'towarzysza' srebnego, a pozostale dwie sa swoimi towarzyszami.
P = 2/3
21 cze 10:25
Beorn: dlaczego 2/3? przecież jeśli wylosuję złotą monetę to w drugiej szafce musi być albo srebrna
albo złota więc 1/3?
21 cze 10:46
Beorn: chociaż nie... jeśli wylosuję złotą to obszar zamyka się do 2 komod więc 1/2?
21 cze 10:50
Pytający:
Na logikę, tak jak napisał powrócony mamy 3 możliwości wylosowania szuflady ze złotą monetą (i
wiemy, że taką wylosowaliśmy):
− jeśli wylosowaliśmy pierwszą szufladę z komody A, to w drugiej szufladzie jest moneta złota
− jeśli wylosowaliśmy drugą szufladę z komody A, to w drugiej szufladzie jest moneta złota
− jeśli wylosowaliśmy szufladę z monetą złotą z komody B, to w drugiej szufladzie jest moneta
srebrna
Wzorkiem:
D − wylosowano złotą monetę
E − w drugiej szufladzie wylosowanej komody jest złota moneta
| | P(E∩D) | | | | 2 | |
P(E|D)= |
| = |
| = |
| |
| | P(D) | | | | 3 | |
P(E∩D)=P(wylosowanie komody A)
P(D)=P(wylosowanie komody A)+P(wylosowanie komody B)*P(wylosowanie złotej monety z komody B)
21 cze 12:08