różniczka
aaaa: całka ogólna równania
y' + 1/x*y = 1/x2
jest równa y= C/x + ln |x|/x ?
20 cze 23:30
20 cze 23:40
aaaa: nie ma takiej odpowiedzi
20 cze 23:40
Izzy: Co to jest ta cała całka?
20 cze 23:42
Jerzy:
Bo to nie jest koniec zadania, teraz uzmienniamy stałą.
20 cze 23:43
Jerzy:
Jest gość na forum, który Ci pomoże i napisze rozwiąż równanie: y' + 1/xy = 0
21 cze 00:03
Adamm: | | C | |
bo lepiej jest napisać y= |
| |
| | x | |
21 cze 00:06
Adamm: Jerzy, ty to masz problemy
21 cze 00:10
Jerzy:
Adamm..ta osoba już chyba wyczuwa o co chodzi, więc wystarczy ją naprowadzić.
21 cze 00:12
Adamm: | | C | |
ciekawe jak ją naprowadziłeś pisząc y= |
| |
| | x | |
21 cze 00:13
Jerzy:
Adamm....spuść z tonu
21 cze 00:13
jc:
y' + y/x = 1/x2
xy' + y = 1/x
(xy)' = (ln |x|)'
xy = C + ln|x|
y = (C + ln|x|)/x
21 cze 00:17
Jerzy:
| | 1 | |
Bo pewnie wie,że: y = C*e−∫f(x) , gdzie f(x) = |
| |
| | x | |
21 cze 00:17
Adamm: wyczuwa o co chodzi, ciekawe skąd to wiesz
chcesz po prostu uzasadnić swoje akcje, więc wymyślasz bzdury jakich mało
21 cze 00:17
Jerzy:
| | C | |
Kużwa...nie widzisz, że napisał |
| , czyli coś łapie. |
| | x | |
21 cze 00:21
jc: Przecież aaa wszystko dobrze napisał, oczekiwał tylko potwierdzenia.
21 cze 00:24
Jerzy:
Poddaję się..i idę spać
21 cze 00:26
jc: Izzy, przed wiekami rozwiązania równań różniczkowych nazywano całkami.
21 cze 00:27
jc: No dobrze, może niezbyt dobrze wypadł zapis ln |x|/x. Należało raczej
napisać (ln |x|)/x.
21 cze 00:29