matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Różniczka zupełna
Michał:
Przy pomocy różniczki zupełnej obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia:
√
(3,03)
2
+ 7*(0,98)
2
x
0
= 3 y
0
= 1 Δ
x
= 0,03 Δ
y
= − 0,02 f(x,y) =
√
x
2
+7y
2
f(3,1) =
√
3
2
+7*1
2
= 4
δf
x
=
δx
√
x
2
+7y
2
δf
7y
=
δy
√
x
2
+7y
2
x
7y
f(x,y) =
*Δ
x
+
*Δ
y
√
x
2
+7y
2
√
x
2
+7y
2
3
7
f(3,1) =
*(0,03) +
*(−0,02)
4
4
f(3,1) = 0,0225 + (−0,035) = − 0,0125
√
(3,03)
2
+ 7*(0,98)
2
= 4 − 0,0125 = 3,9875 Czy dobrze?
20 cze 21:58
kochanus_niepospolitus:
oki
20 cze 22:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick