kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
f(x) = ∫ f'(x)
jednak tutaj masz całkę oznaczoną i to dolną granicą całkowania nie jest x tylko
4√x
najpierw policzmy to by było, gdyby dolną granicą całkowania było x
niech A(t) = ∫
√1+t8 dt ; więc A'(t) =
√1+t8
1
∫
√1+t8 dt = A(1) − A(x)
x
(A(1) − A(x) )' = 0 − A'(x) = −
√1+x8
no dobrze, że mamy dolną granicę całkowania
4√x, więc będziemy mieli:
niech A(t) = ∫
√1+t8 dt ; więc A'(t) =
√1+t8
1
∫
√1+t8 dt = A(1) − A(
4√x)
4√x
| | 1 | |
(A(1) − A(4√x) )' = 0 − A'(4√x)*(4√x)' = − √1+x2* |
| |
| | 44√x3 | |