całka oznaczona
Paula: Oblicz lub zbadaj zbieżność całki:
| | dx | |
∫1+∞ |
| (całka oznaczona od 1 do +∞) |
| | x√x+1 | |
20 cze 21:39
Kris: pomyśl
20 cze 22:32
mat: x+1=t
2
x=t
2−1
dx=2tdt
| | 2tdt | | dt | |
=∫ |
| =2∫ |
| |
| | (t2−1)t | | t2−1 | |
20 cze 22:51
Paula: | | √x+1−1 | |
do tego etapu dotarłam otrzymałam ln| |
| |+C wiem że teraz powinnam podstawić |
| | √x−1+1 | |
np α za górną granice całkowania(
∞) i policzyć granice ale jakoś mi to nie wychodzi
21 cze 17:46
Paula: z góry dziękuję za pomoc
21 cze 18:26
mat: widać, ze w nieskcznsnsci t bezie ln|1|=0
21 cze 18:41