współrzędne biegunowe pomoc
Marlene: muszę obliczyć całkę biegunową korzystając współrzędnych biegunowych
∫∫35xydxdy ; D:{x2+y2≤9 , y≥0 , x≤0}
ktoś pomoże postawić pierwsze kroki? xD
20 cze 21:24
'Leszek: To sie nazywa calka podwojna w obszarze D
x r cos φ , y = r sin φ ,J = r
Obszar D:
r < 0 ; 3 >
φ < π/2 ; π >
(3/5) ∫ ∫ r2 sin φ * cos φ *r dr dφ = (3/10) ∫ r3 dr ∫ sin 2φ dφ = ........
20 cze 21:48
Marlene: x= rcosφ , y=rsinφ , IJI = r
r2cosφ+r2sin2φ
r2=2rcosφ
r=2rcosφ
D1: 0≤y≤ π4 , r=2cosφ0≤r≤3
czy do tego miejsca jest dobrze ?
20 cze 21:48
'Leszek: Zle obszarem jest druga cwiartka ukladu wspolrzednych !
20 cze 21:56
Marlene: i później do tego co Pan napisał , to należy wyliczyć calkę nieoznaczoną i następnie podstawić
π/2 i π ?
20 cze 21:57
'Leszek: Tak !
20 cze 22:00
Marlene: a dlaczego w 2 części członu równania jest (3/10) ?
20 cze 22:02
'Leszek: Wykorzystalem wzor z trygonometrii : 2sinαcosα = sin2α
20 cze 22:04
Mila:

r
2cos
2φ+r
2sin
2φ≤9
r
2≤9
r∊<0,3>
rcosφ≤0 i rsinφ≥0⇔cosφ≤0 i sinφ≥0
teraz licz całkę jak podpowiada
Leszek
20 cze 22:07
Marlene: Dzięki , za takich ludzi którzy służą pomocą

Jestem bardzo wdzięczna
20 cze 22:07
Mila:
20 cze 22:11