Całka nieoznaczona (wymierna)
Michał: Wyznaczyć całkę nieoznaczoną
Proszę o pomoc.
20 cze 20:56
Adamm: x
2+2x+10=(x+1)
2+9
podstaw 3u=x+1
będziesz miał
(x+1)
2+9=9(u
2+1)
oraz
3x−1=9u−4
| | u | | 1 | |
∫ |
| du można policzyć przez podstawienie, a ∫ |
| du już znasz |
| | 1+u2 | | 1+u2 | |
20 cze 20:59
Michał: Wybacz ale nie rozumiem za bardzo... ja to zacząłem tak:
| | 3x−1 | | 3x−1 | | 3x−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x2+2x+10 | | x2+2x+1+9 | | (x+1)2+9 | |
20 cze 21:19
Michał: 3dt=dx
no i dalej już w sumie głównie nie wiem co z tym licznikiem...coś mi to mówi co napisałeś ale
myślę i nie rozumiem co tam jest zrobione..
20 cze 21:20
Michał:
20 cze 21:46
Michał: ?
20 cze 22:23
Adamm: 3x−1=9u−4
napisałem ci przecież
3u=x+1
9u=3x+3
9u−4=3x−1
20 cze 22:28
Jerzy: Ty kuźwa nie widzisz, że piszez mu to samo.
20 cze 22:56
jc:
| | 3x−1 | | 3 | | 2x+2 | | dx | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx − 4 ∫ |
| |
| | x2+2x+10 | | 2 | | x2+2x+10 | | x2+2x+10 | |
A teraz sobie poradzisz?
∫ f'/f dx = ln|f|
20 cze 23:04
Adamm: Jerzy, co z tego że piszę mu to samo?
chciałem mu to zaznaczyć, nierozumny człowieku
20 cze 23:20
jc: Wypowiedzi Adamma należą do najlepszych na forum, tylko trzeba czytać.
20 cze 23:24
Jerzy:
Czytam z uwagą i wyciągam wnioski.
20 cze 23:45
Michał: | | 3 | | x+1 | | 4 | | x+1 | |
Wyszło mi |
| ln[( |
| )2+1] − |
| arctg |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
czy dobrze
20 cze 23:52
Jerzy:
jc.. miałem Cię za gościa na poziomie, albo nie łapię czaczy.
20 cze 23:55
jc: | | 3 | | 4 | | x+1 | |
Michał, ok. Choć ja napisałbym tak: |
| ln(x2+2x+10) − |
| atan |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
21 cze 00:10