d
Marlene: Witam , pomógłby mi ktoś w całce oznaczonej ?
4 x/4+1
∫[ ∫1x/4+1(2x+3y−1)dy]dx
0 1
20 cze 20:37
kochanus_niepospolitus:
jest to tak zapisane, że za cholerę nie wiadomo co tutaj masz
na początek zapisz samą całkę jako całkę nieoznaczoną ... a następnie napisz (normalnie, po
ludzku) jakie masz granice całkowania w wewnętrznej całce
20 cze 20:41
'Leszek: najpierw musisz obliczyć całkę dla zmiennej y traktując x jak stałą
∫ (2x +3y −1) dy = 2xy + 1,5y2 −y = .....podstaw granice , górna y = x/4 +1
dolna y =1 i otrzymasz tylko funkcje zmiennej x ,G(x)
i teraz całkujesz ∫ G(x) dx
20 cze 20:43
Marlene: to z 1 całki mi wyszło
2xy+ 3x22−y dobrze ?
20 cze 20:49
'Leszek: Dobrze i teraz w miejsce y podstaw y = x/4 + 1 i nastepnie y = 1 i odejmij te wyrazenia
od siebie , otrzymasz funkcje zmiennej x , G(x)
Masz maly blad , przy liczbie 3 powino byc y2 !
20 cze 21:05