dziwne
matrix: |...|||x|+1|+2|...+n|=1
jak takie coś rozwiązać?

(dla zadanego n )
20 cze 20:29
'Leszek: równanie jest sprzeczne np. | | | |x| +1|+2|+3| = 1 ⇒ | | |x|+1|+2| = −2
20 cze 20:34
matrix: tam wszędzie mial byc minusy

−1, −2, itd..
20 cze 20:35
kochanus_niepospolitus:
no to bawimy się indukcyjnie, ale zanim to zrobimy to szukamy ogólnego rozwiązania:
dla n=1
x = +/−2 lub x = 0
dla n=2
x = +/−4 lub x = +/− 2 lub x = 0
dla n=3
x = +/−7 lub x = +/− 5 lub x = +/− 1
dla n=4
x = +/− 11 lub x = +/− 9 lub x = +/− 3
dla n=5
x = +/− 16 lub x = +/− 14 lub x = +/− 6
dla n=6
x = +/− 22 lub x = +/− 20 lub x = +/− 10
dla n=7
x = +/− 29 lub x = +/− 27 lub x = +/− 15
itd.
Na podstawie tego wskazujesz hipotezę, że dla dowolnego 'n':
x = +/− ( 1 + ∑1n k) lub x = +/− (−1 + ∑1n k) lub x = +/− (∑1n−2 k)
I udowadniasz to indukcyjnie, co akurat nie jest trudne do zrobienia.
20 cze 21:05
matrix: dzieki!
20 cze 21:21
kochanus_niepospolitus:
oczywiście to co napisałem zachodzi dla n>2
dla n=1 i n=2 ostatnia suma nie występuje tylko masz x=0
20 cze 21:24