Proszę o pomoc. Oblicz pochodne podanych funkcji
studentka: Proszę o podpowiedź jak zacząć
1. y=3x7/3 − 4x13/4 + 4/7 x −1/2 + 7 3/2
20 cze 19:44
Jerzy:
Od jasnego zapisu funkcji.
20 cze 19:47
studentka: najbardziej zastanawia mnie co mam zrobić z tą 'dziwną' potęgą 7/3
20 cze 19:51
Jerzy:
Masz wzór: (xn)' = nxn−1
20 cze 19:55
mat: napisz ładnie te funkcje −−> korzystając z U { }{ } i innych
20 cze 19:56
studentka: y=3x7/3 − 4x13/4 + 4/7 x −1/2 + 7 3/2
20 cze 20:02
mat: tak jak napisał Jerzy
| | 7 | |
(3x7/3)'= 3* |
| x7/3−1=7x4/3 itd |
| | 3 | |
20 cze 20:04
studentka: Dziękuję!
(4x13/4)' = 4 * 13/4 x 13/4 −1= 13x 9/4
20 cze 20:10
mat: tak, dokladnie!
20 cze 20:11
studentka: dziękuję jeszcze raz!
a jeśli mam y= ln|ln|x||
20 cze 20:15
Jerzy:
To masz prostą pochodną funkcji złożonej.
20 cze 20:19
studentka: dzieki
20 cze 20:29
quarcer: Zadanie 1 Prosze o pomoc
Wyrażenie ||x|+1| dla x<0 jest równe
20 cze 20:29
mat: |x|+1>0 więc ||x|+1|=|x|+1
jeżeli x<0 to |x|=−x
więc ostatecznie ||x|+1|=−x+1
20 cze 20:32
quarcer: Wskaż nierówność, którą spełnia liczba π.
A. |x+1|>5 B. |x−1|<2 C. ∣∣x+23∣∣≤4 D. ∣∣x−13∣∣≥3
20 cze 20:35