Laplace
student: Potrafi ktoś rozwiązać to równanie Laplacem? proszę o wyjaśnienie

ty(t)'' − 2y(t)' = 0, y(0)=0 y'(0)=C
20 cze 19:09
Adamm: transformata Laplace'a prowadzi w tym przypadku do równania różniczkowego 1 stopnia
łatwiej jest po prostu podstawić u(t)=y'(t) i rozwiązać równanie
tu'(t)−2u(t)=0
20 cze 19:14
student: ale co z tym "t" , to jest argument od y, nie trzeba go jakoś specjalnie uwzględnić?
20 cze 19:16
Adamm: trzeba
właśnie przez ten argument transformata jest tutaj trudniejsza do zastosowania, nie dlatego
że trudno uwzględnić ten argument, ale dlatego że przez niego po transformacji dostaniemy
równanie różniczkowe 1 stopnia
20 cze 19:19
g: @Adam, jak wygląda transformata t*y"(t). O ile pamiątam to będzie splot T(s) i s2Y(s),
co powoduje bezużyteczność metody w tym przypadku.
20 cze 19:25
Adamm: L{tn*f(t)}=(−1)nF(n)(s) gdzie L{f(t)}=F(s)
20 cze 19:30
Adamm: splot działa w drugą stronę
20 cze 19:33
student: ok dzięki, a Wiecie może gdzie znajde może jakieś rozwiązania takich zadań, przykłady w necie?
20 cze 19:43
g: Dzięki, zapomniałem o tym wzorze. Wydaje mi się jednak, ze F[f(t)*g(t)] to będzie splot, lub
coś podobnego z F(s) i G(s).
20 cze 19:45