matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
Evelek:
Mogę prosić o jakąś wskazówkę jak zacząć z taką całką:
1
∫
x
2
+x+1
20 cze 18:56
karty do gry :
1
1
x
∫
dx =
arctg(
) + C
x
2
+ a
2
a
a
20 cze 19:03
Adamm:
x
2
+x+1=(x+1/2)
2
+3/4 podstaw
√
3/4
u=x+1/2 wtedy będziesz miał
3
(x+1/2)
2
+3/4=
(u
2
+1)
4
i można zastosować wzór
1
∫
dx=arctgx+c
1+x
2
20 cze 19:03
mat:
x
2
+x+1=(x+0.5)
2
+0.75 potem podstawienia (ze dwa razy nawet)
1
az w koncu dostaniesz ∫
dt=arctgt
t
2
+1
20 cze 19:03
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick