Rownania rozniczkowe metoda przewidywan
Jack: Quick question
Jesli mam rownanie rozniczkowe
y" − 2y' + 1 = 8xex
To jaki wielomian powiniebem dobrac do 8xex
Gdyz na pewno nie (Ax+b)ex
Bo to występuje w rozw. Tej pierwszej czesci przy r1,r2
Jednak ze jak wezme wielomian o stopien wiekszy to nadal cos sie nie zgadza
20 cze 18:42
Jack: oczywiscie tam powinno byc
y" − 2y' + y = 8xex
20 cze 18:47
Adamm: 3 stopnia
20 cze 18:49
Jack: dlaczego?

i tak zostalo zwiekszone do drugiego, a liczenie tego to jakas masakra...
20 cze 18:51
Adamm: najpierw rozwiązanie
y''−2y'+y=0
mamy y=(Ax+B)ex
dalej, mamy xex po prawej, więc można się spodziewać że wielomian zostanie
podwyższony o 2 stopnie
ja tej metody nie używam, bo to zgadywanie według mnie
20 cze 18:59
Jack: hmm, no dobra...
20 cze 19:04
Jack: dzieki w kazdym razie ; )
20 cze 19:05