Jak wyliczyć tę całkę po obszarze ?
Marlene: Jak wyliczyć tę całkę po obszarze ?
∫∫(2x+3y−1)dxdy D : A(0,1) , B(4,2) , C(4,1)
20 cze 17:45
janek: Obszar można podzielić na 2 obszary normalne :
0≤x≤1
oraz
1≤x≤4
20 cze 17:52
piotr:

∫
04[∫
1x/4+1(2x+3y−1)dy]dx
20 cze 17:53
piotr: =50/3
20 cze 17:59
Marlene: skąd się wzieła funkcji 3x+1 i 5−x ?
20 cze 19:08
janek: błąd
20 cze 19:09
20 cze 19:11
'Leszek: @Piotr podał CI poprawne rozwiązania , równanie prostej AB : y = x/4 + 1
i dlatego zmienna y zmienia się od y =1 do y = x/4 + 1
20 cze 19:13
janek: rysunek piotra jest dobry i jest to obszar normalny który można przedstawić:
0 ≤ x ≤ 4
20 cze 19:14
Marlene: nie wychodzi mi coś ta całka:
∫2xdy+∫3ydy−∫dy = 2xy + 3* y22 − y +c
podstawiam i mi wychodzi 17,5
20 cze 19:49
Mila:
D∫∫(2x+3y−1)dxdy=
0∫
4[
1∫
1/4x+1(2x+3y−1)dy]dx=
| | 3 | |
=0∫4[2xy+ |
| y2−y]11/4x+1 dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
=0∫4[ |
| x2+2x+ |
| *( |
| x2+ |
| x+1)− |
| x−1−(2x+ |
| −1)] dx= |
| | 2 | | 2 | | 16 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 19 | | 1 | | 1 | | 50 | |
=[ |
| * |
| x3+ |
| x2]04= |
| |
| | 32 | | 3 | | 4 | | 3 | |
20 cze 21:55