pochodne, studia
Michał: Witam, na egzaminie z analizy pojawiło się zadanie:
Zapisz we współrzędnych biegunowych wyrażenie:
y''/(1+(y')2) , przyjmując że r=r(fi),
y=r*sin(fi), tak więc y'=r'sin(fi)+rcos(fi) i z tego pochodna znowu to wiem jak,
ale nie mam pojęcia jak zrobić (y')2. Mam te y' i po prostu wymnożyć wspolczynniki obpowiednie
w nawiasach?
20 cze 17:01
Adamm: y' to pochodna po jakiej zmiennej?
20 cze 17:07
Michał: na egzaminie tylko tyle było podane ale wiem ze po fi, y=r(fi)*sin(fi)
20 cze 17:10
Adamm: po prostu podnieś y' do kwadratu
(a+b)2=a2+2ab+b2, wzory skróconego mnożenia
20 cze 17:13
Michał: aha xdd dzięki, myślałem że to coś trudniejsze
20 cze 17:21