moment bezwładności
janusz: Obliczyć moment bezwładności względem początku układu współrzędnych dodatniego oktantu
wydrążonej kuli o promieniu wewnętrznym 1 i zewnętrznym 2 jeżeli objętościowa gęstość
masy w punkcie jest odwrotnością jego odległości od punktu (0,0,0).
Jak zapisać taką całkę?
20 cze 16:58
g: Czy chodzi o macierz momentu bezwładności, czy o jedno−liczbowy moment bezwładności
wokół konkretnej osi?
Macierz liczy się tak: ∫∫∫
v (r
2*I − rr
T) ρ dv
Moment wokół osi: jeśli osią jest X,Y lub Z, to moment oktantu będzie jedną ósmą momentu
całej kuli. Na przykład wokół osi Z:
| | 1 | | 1 | | r2−z2 | |
M = |
| ∫∫∫v (x2+y2) ρ dv = |
| ∫∫∫v |
| dv |
| | 8 | | 8 | | r2 | |
20 cze 19:16
janusz: czy przypadkiem wokół każdej osi moment nie będzie taki sam?
czy mógłbyś mi pokazać jak podstawić takie dane do tej całki?
20 cze 19:23
g: W tym przypadku wokół osi X,Y,Z będzie taki sam, ale wokół innej osi już nie.
We współrzędnych sferycznych (r,φ,λ) to by było tak:
z = r*sinφ, dv = r*cosφ*dr*dφ*dλ,
r od 1 do 2
φ od −π/2 do π/2
λ od 0 do 2π
20 cze 19:38
janusz: | | 1 | |
a czy nie powinien gdzieś być warunek ρ = |
| |
| | √x2+y2+z2 | |
20 cze 19:52
g: | | r2−z2 | |
On tam jest ale się pomyliłem. Masz rację, powinno być |
| |
| | r | |
20 cze 20:21
janusz: a skąd tam się bierze (x2 + y2)ρ?
20 cze 20:23
jc: Chyba matematyk wymyślił to zadanie.
20 cze 22:09
g: Może trzeba zacząć od tego, że moment bezwładności masy punktowej m odległej od osi o r
to M = r2*m.
x2+y2 to kwadrat odległości od osi Z. ρ*dv to masa elementu objętości dv.
20 cze 22:13
jc: A co to jest moment bezwładności względem punktu?
Gdzie znalazłeś takie pojęcie, bo chyba nie u fizyków czy techników,
którzy znajdują moment bezwładności względem osi lu ogólniej tensor bezwładności,
o czym pisze g.
20 cze 23:09
janusz: bardzo dziękuje g za pomoc
jc rzeczywiście matematyk wymyślił to zadanie konkretniej zadanie z egzaminu z analizy
21 cze 09:35