Liczebność klas równoważności
MysteriousCore: Ile jest relacji równoważności w zbiorze {1,2,3...,9}, które mają równoliczne klasy
równoważności?
20 cze 16:37
MysteriousCore: Ktoś ma jakiś pomysł?
20 cze 17:39
jc: Mamy trzy możliwości:
1 klasa 9 elementowa
9 klas 1 elementowych
3 klasy 3 elementowe
razem 282
20 cze 22:03
MysteriousCore: Okej wszystko rozumiem ale dlaczego jest w mianowniku 4x 3! bo rozumiem 3x bo 3 klasy?
20 cze 22:07
jc: Klasy 3 elementowe.
Liczba podziału na 3 ponumerowane klasy = 3! x liczba podziału na 3 nieponumerowane klasy
| | | | | |
Liczba podziału na 3 ponumerowane klasy = | | |
| | | |
najpierw wybieramy pierwszą klasę, potem drugą, reszta zostaje w trzeciej
Liczba podziału na nieponumerowane klasy = .... (sam wylicz)
20 cze 22:17
MysteriousCore: Okej faktycznie zgadza się super, dzięki za wyjaśnienie!
20 cze 22:27