pytanie
janek: czy takie działanie jest poprawne i jeśli tak to dalczego?
| | x | | x | | x | |
n(n+1)( |
| )n−1 = (n+1)(( |
| )n)' = (( |
| )n+1)'' |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 cze 15:55
'Leszek: No to sprawdz w druga strone :
f(x) = (x/2)n+1
f '(x) = (n+1)(x/2)n*(1/2) , bo funkcja zlozona , (x/2) jest jej funkcja wewnetrzna .....
i.t.d.......
20 cze 16:59
janek: czyli to bedzie prawda ale np dla funkcji f(x) = x
20 cze 17:20
'Leszek: Tak , nie bedzie prawdziwe np. dla f(x) = 2x , spawdz !
20 cze 18:09