wartość bezwzględna
erci510: Witam, czy ktoś byłby mi w stanie wytłumaczyć dlaczego przy x→+∞ , |x|=x a przy x →−∞ |x|=−x
20 cze 15:54
erci510: i jeszcze jedno pytanie ...czy jak liczę granice funkcji w nieskończoność to liczę tak samo jak
granicę ciągu? bo czytając w podręczniku przykłady nie zauważyłam różnicy oprócz tego z
wartością bezwzględną..?.
20 cze 16:03
'Leszek: 1) to wynika z definicji wartosci bezwglednej:
| x | = x , dla x≥ 0 lub | x | = − x dla x < 0
ogolnie :
| f(x) | = f(x) , dla f(x) ≥ 0 lub | f(x) | = − f(x) dla f(x) < 0
2)
limn → ∞ an , oraz limx → ∞ f(x) liczymy analogicznie , z tym , ze dla ciagu
nie ma granicy dla n → − ∞
20 cze 16:48
erci510: dziękuję ale skąd ja wiem że przy x→−∞ x są ujemne?
20 cze 17:22
Jerzy:
A widziałeś kiedyś oś liczbową ?
20 cze 17:37
erci510: widziałam
20 cze 18:50
erci510: czy byłby mi ktoś to w stanie wytłumaczyć w jak najprostszy sposób?..dopiero zaczynam te tematy
i nie ogarniam wszystkiego, byłabym wdzięczna za pomoc
20 cze 18:55
20 cze 19:06
Jerzy:
Kuźwa...jak idziesz w lewo po osi liczbowej , to po jakich wartościach,dodatnich,czy ujemnych ?
20 cze 19:16
Mila:

Z prawej dążą liczby do +
∞ po dodatnich liczbach a z lewej do −
∞ po liczbach ujemnych
20 cze 19:20
'Leszek: @erci510 , popatrz na termometr w pokoju lub za oknem ! !
20 cze 19:24
Jerzy:
I to jest matematyka w życiu
20 cze 19:26
erci510: Jerzy nie ma potrzeby ,,kuźwować ''

po prostu tego nie rozumiem i tyle... myślałam że jak
jest minus nieskończoność to liczby dążą w lewo do minus nieskończoności ale począwszy od
liczb dodatnich, przez zero aż przez liczby ujemne .... czyli liczby od zera poprzez liczby
ujemne w lewo dążą do minus nieskończoności?
20 cze 21:39
Mila:
Z mojej osi też nie rozumiesz? Liczą się wartości po ujemnych.
21 cze 15:56
loki: niektórzy nie nadają się na studia
21 cze 17:17
nikt: Geez jacy niemili ludzie XD αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠
19 mar 22:59