agulcia: Pomocy


Prosze o pomoc dobra duszyczke

Oto tresc: Oblicz sin 120,cos-135,tg270,ctg225.
10 lis 19:58
Agula: sin120=sin(90+30)=cos30
cos(-135)=cos135=cos(90+45)=-sin45
tg270=0
ctg225=ctg(180+45)=ctg45
Pozdrawiam
10 lis 20:07
coco:
sin 120
0 = sin ( 90 + 30) = + cos 30 = 1/2V3
bo przy 90 i 270 funkcje przechodzą w cofunkcje
ponad to uwzgledniamy znaki funkcji
odpowiednich ćw.układu współrzednych to chyba wiesz

podobnie cos ( -135) = + cos 135 ( + bo cos to f. parzysta

czyli dalej rozpisujesz podobnie
cos ( 90 + 45) = - sin 45 = - 1/2 V2
powtórz znaki funkcji bo cofunkcje juz Ci chyba wytłumaczyłam
tg 270 = 0 ( tu sienie rozkłada maszchyba na lekcji podaną tabelkę
wartości 30 45 60 0 90 180 270 i 360
ctg 225 zostawiam Tobie do poćwiczenia CO

10 lis 20:10
agulcia: dzieki wam bardzo jestescie koffani
10 lis 21:56
agulcia: mam podana tabelke tylko na 30,45 i 60
10 lis 21:58
maja0625: (cos180°-ctg225°)*sin(-300°)=
1 gru 23:32