matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całkaa
Wiktoria88:
Ktoś wie jak dokładnie policzyć całkę: 2π e
ln(r
2
)
∫ ∫
r
0 1
20 cze 15:24
Adamm:
1
zauważ że (lnx)'=
x
20 cze 15:27
Wiktoria88:
No tak,ale jak to tutaj wykorzystac
20 cze 15:33
'Leszek:
Wykonaj podstawienie :
ln(r
2
)
ln(r
2
)
∫ dφ ∫
dr = 2π ∫
dr = .....
r
r
ln( r
2
) = t (1/r
2
) 2r dr = dt ⇒ dr = 0,5 r dt
ln(r
2
)
∫
dr = ∫ t/2 dt = t
2
/4 = ln
2
(r
2
)/4 = ....
r
20 cze 15:34
Adamm:
ln(r
2
)=2lnr podstawiasz t=lnr
20 cze 15:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick